Amstel na jaře. Plantáže tuli­pánů, rybí trh v Amsterda­mu, výstavy a jedna galerie za druhou... Toskánsko v létě. Podve­čer, dům ve stráni, v krbu hoří oheň, červené víno je už den otevřené, aby dostalo to správné aroma, večerem se line vůně pečeného masa a zeleniny, a jinak je TICHO. Provence na pod­zim. Sesedáme z kola, tváře jsou ošle­hané od větru, tělem se začíná rozlé­vat příjemná únava a na obloze první červánky. Ca va? Mademoiselle? Ca va tres bien monsieur! Bruggy v zimě - zasněžená středověká pohádka nebo túra na běžkách v Krkonoších, křupa­vý zvuk sněhu a jemný svistot lyží ­to by byla paráda...
"Mamíííí, já chci k moříí!"  "A co kdybychom letos udělali, berušky, změ­nu a jeli jsme...." Nedořeknu. „Néé, mami, prosím tě, néé, já chci do Egyp­ta, k moříčku, píseček, minidiskóó!"
Ach ano, all inclusive, vydlážděné cestičky přesně odněkud někam, každý večer od devíti tanečky se stále stejnou choreografií, dvacet centimetrů za ho­telem poušť a kámen, nádherně poho­dlná pasivita pro unavené rodiče ma­lých dětí. Poznávání hostitelské země se sice téměř rovná nule, ale nemusí se vařit, děti jsou šťastné, tak co.
Ale já se nedám. Letos mi neunik­nou. Andrejce bude sedm, na kole už umí, Adventura pořádá hvězdicové cyklopobyty ve Francii pro rodiče s dětmi od sedmi let. Jáňa to s námi vydrží nebo to zkusíme s cyklosedač­kou... Návrh nadšeně přednáším man­želovi. Chvíli je ticho.
Pak můj muž promluví a je znát, že pracuje v ekonomickém oboru. Dlou­ze hovoří o percentuální pravděpodob­nosti potenciálních komplikací, jako je nemoc, zranění, problematické po­časí, technické závady, doprava apod. Výčet zakončí větou: „Vrátíme se polomrtví!" Tuším, že je na tom něco
pravdy, ale za boha na sobě nedám nic znát. „Risknem to, je možné, že na to nikdy nezapomeneme, ale za zážitek to stojí. A když už nic jiného, budu mít téma na fejeton," pokouším se o žert. Reakce je následující: „Je tvá láska k médiím silnější než pud sebezácho­vy?" Odpověd si s dovolením nechám pro sebe. Letní program je u nás stále v řízení. Jednu jistotu mám - v Egyptě je v létě naštěstí příšerné vedro.
Foto - Petr Adámek

Kontakt

Zdeňka Žádníková
V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat. Položky označené * prosím vyplňte. Děkuji
Zadejte prosím své jméno!
Zadejte prosím svůj e-mail!
Zadejte svůj telefon
Napište svou zprávu!

Sociální sítě

Odkazy

Vyhledávání