Už dva roky jí diváci drží palce coby Ivance Rubešové - Hruškové - Sýkorové, která je maminkou tří dětí, co nemá štěstí na chlapy...

Když kdokoliv před několika málo lety zatoužil pohlédnout do tváře svého oblíbeného herce nebo herečky a chtěl si přečíst, co hezkého nedávno řekl, pohroužil se do stránek novin á časopisů. Teď stačí nastartovat počítač, proniknout do internetového světa a televizní a filmový hrdina ihned velmi aktuálně sděluje co zažil, co právě dělá, kam pojede na dovolenou.

 

    Takto jsem si "nastartoval" Zdeňku Žádníkovou a dozvěděl se, že hrála v televizních pohádkách O dobré a zlé vodě, O pyšném panovníkovi, Kašpárkovy rolničky, Zkřížené meče nebo Tajemství mořské panny, a že svou velmi dobrou angličtinu uplatnila například v amerických filmech Melting Glass a Ann Frank. O mnoha dalších věcech jsme si pak povídali v jejím novém domě nedaleko Dobříše.

    Na divadelní Akademii vystudovala obor loutkové a alternativní herectví, ovšem roli, která ji doposud nejvíc proslavila, je úloha Ivany Kučerové v televizním seriálu Rodinná pouta, nyní transformovaná do Ivany Sýkorové ve Velmi křehkých vztazích. Přesto se cítí být především divadelní herečkou. Hraje na scéně Dejvického divadla, které nese za tvorbu v loňské sezóně titul Divadlo roku. "Mám to své divadlo ráda, ale je fakt, že je v posledních sezónách pozoruji trochu z povzdálí, protože jsem nebyla obsazena v klíčových inscenacích. Jsem teď ve fázi, kterou bych nazvala Děti a televize. Mám tím na mysli čtyřletou Andrejku, bezmála roční Janičku a zmiňované působení v televizních seriálech. Věřím, že od letošního podzimu opět nastane fáze Divadlo, protože se mi po něm stýská."

    O dvou holčičkách právě padla zmínka, avšak je tady ještě třetí „dítě", na veřejnosti méně známé. Jmenuje se Syrinx (řecké pojmenování Panovy flétny, jak praví slovník) a tvoří je kvarteto až sexteto hráček na příčnou flétnu. "Vede nás laureátka Pražského jara profesorka Magdalena Bílková, která výjimečným způsobem dokáže vyhledat partitury a připravit pro nás repertoár. Oslovuje autory, kteří píší originální skladby pro náš ansámbl s neobvyklým obsazením."

    Na nevyřčenou otázku hned odpovídá: "Například smyčcový kvartet je nádherný, ale obvyklý, kdežto zvuk souboru příčných fléten zní v barokních a renesančních skladbách úžasně. Všechny ostatní holky jsou tak dobré hráčky, že musím cvičit, abych s nimi držela krok. Koncertujeme poměrně často, většinou na akcích charitativního charakteru."

    Prostřednictvím debaty o životě herečky se dvěma malými dětmi se dostáváme k domácím rituálům a ke koukání na televizi. "S dětmi se dívám na pohádky a s mužem si nenecháme ujít seriál Zoufalé manželky, ale jinak je to bída. Nebo naopak výhra? Andrejka nás jemně dotlačila ke sledování první řady StarDance, protože jejím snem je, abych si oblékla ty krásné šaty s flitry a šla do televize tancovat. Na druhé straně jsme tatínkovi prakticky zrušily večerní zprávy, protože je to čas, kdy je celá rodina pohromadě."

    Celá rodina bude pohromadě také v blížícím se létě, na dovolené, o které už se vedou tu a tam večer debaty. Zdeňka Žádníková nezastírá, že rodičovské představy se od sebe poněkud liší, takže mimoděk zřejmě rozhodnou holky, kterým budou chtít dopřát slunce, vodu, písek a bábovičky. Kde tohle všechno najdou? U moře.

    "Žádníci jsou mořští vlci, kdežto já jsem spíš na borůvky. Jenže oni mají v naší rodině převahu, takže pojedeme do Dominikánské republiky, nebo do Egypta, mým mužem velmi milovaného. A jaká je moje představa léta? Do montérek, na traktor a s babičkou do lesa."

    Když si ověřuji, že jsem dobře rozuměl a použiji pojem "malotraktor", herečka se ohradí: "Kdepak, velký traktor a čistit les, svážet soušky. Já mám totiž v emblému praktičnost a užitečnost!"

Text a foto: Pavel Veselý


Kontakt

Zdeňka Žádníková
V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat. Položky označené * prosím vyplňte. Děkuji
Zadejte prosím své jméno!
Zadejte prosím svůj e-mail!
Zadejte svůj telefon
Napište svou zprávu!

Sociální sítě

Odkazy

Vyhledávání