Upozornění pro čtenáře:

Tento rozhovor s herečkou Zdeňkou Volencovou Žádníkovou (32) byl pořízen za obzvlášť' náročných "polních" podmínek. Přesto si myslíme, že to na něm není znát.

Ovšem všem věčná škoda, že ve studiu fotografky Marie Votavové nikdo nenatáčel dokument, protože by jistě vznikl zajímavý studijní materiál třeba pro budoucí žurnalisty. Zdeňka Volencová Žádníková dorazila se dvěma holčičkami - třiapůlletou Andrejkou a čtyřměsíční Janičkou. No a od té chvíle probíhalo povídání, učení, kojení, výběr šatů na fotografování, malování zajíčků a asi tisíc dalších činností naráz. Být tam chlap, tak uteče. My jsme ale zachovaly klid a nadhled.


Jakou jste sem měla cestu?


Stačí se přece podívat na, můj uštvaný výraz (úsměv). Dneska to šlo špatně. Mám to rozvádět? Radši ne, že ne? Jsme tady, takže je to v pohodě. Jen Andy není trošku ve své kůži, leze na, ni rýmička, tak uvidíme, jestli vydrží. (Vydržela a byla moc hodná; pozn. red.)


Stěží si dovedu představit, jak zvládáte ten zápřah - dvě malé děti a náročné natáčeni seriálu Rodinná pouta, kde hrajete Ivanku.

A víte, že mi to teď připadá asi o dvě stě procent snazší a jednodušší, než když se mi narodila Andrejka a jako naše první děťátko nám logicky úplně převrátila život naruby? Určitě někdy nestíhám a ocitnu se v presu, ale nepřipouštím si to. Až se tomu sama občas divím. Připadá mi, že dvě děti jsou náročné hlavně na organizaci času. Janinka je ještě maličká a jsem s ní prakticky neustále, Andrejka začala chodit do nové školky, na tanečky a na tenis. Začíná to být o velké logistice. Když je natáčení, pomůže babička, naše chůva Míla nebo manžel, to by jinak nešlo.

 

Takže dělba práce?

Určitě. Naštěstí mám bezva rozumného chlapa, který má stejný hodnotový žebříček. Starostmi o děti a domácnost se zabývám tak nějak normálně, a jakmile cítím, že nezvládám, volám o pomoc. Neuznávám takovou tu dělbu na mužské a ženské práce, takzvanou druhou směnu

Dřív jste hodně cvičila. Máte teď na tuhle činnost čas? Vzpomínám si, jak jsem v Rodinných poutech s překvapením sledovala, že uděláte s úsměvem na rtech třeba rozštěp.

Po šestinedělí jsem pozvolna začala. Ted' chodím dvakrát až třikrát týdně, postupně zvyšuju intenzitu a hlídám kojení. To je na prvním místě. Pořádné cvičení mi chybí, ale na druhou stranu si říkám, že nemůžu chtít všechno hned. Ke štěstí mi chybí shodit čtyři kila, s čímž můj muž hluboce nesouhlasí, ale nespěchám.

Takže vás kila netrápí jako seriálovou Ivanku?

Ivanka to má posunuté do úplně jiné roviny, sleduje se v jednom kuse už od prvních dílů. Mě maximálně zamrzí, že se do těch džin ještě nevejdu. Asi jako každou ženskou, která má ve skříni věci z dřívějška, které neoblékne.

Vy také výborně mluvíte anglicky.

Mám státnice a certifikát CAE. Před týdnem jsem poprvé od narození Jáni moderovala a je pravda, že jsem měla trochu trému, což obvykle nemívám. Angličtina je moje srdeční záležitost. Musím obdivovat svoji mladší sestru, která se nedávno po několika letech v Japonsku vrátila domů a připravuje se na zkoušky z japonštiny. Přitom má tři děti!

Angličtina vás vlastně dala dohromady s manželem Radkem, že?

Přivydělávala jsem si tehdy výukou obchodní angličtiny ve firmách, a tak jsem ho potkala. Nebýt jeho učitelkou, určitě bychom se nepotkali. Neměl tušení, že jsem herečka, do divadla chodil minimálně.
Zato teď ...
Někdy v legraci říká, že tolik divadelních představení, kolik už musel kvůli mně zkonzumovat zeleninových salátů, v životě snad ani neviděl.

To je o vás dost známo, že jste zastánkyní zdravé výživy.

Ale uznávám, že někdy je té pohanky trochu moc (úsměv). Navíc Radek má svůj gulášek se šesti v práci, zdravá výživa na, něj číhá jen doma. No a pokud jdeme po ulici a on pošilhává po klobásce, říhám mu: "Dej si, Radulko, dej si! Já budu v padesáti zachovalá vdova".

Vzali jste to pěkně od podlahy - nový dům, nové miminko...

A obojí finišovalo naráz, těhotenství i stavba Ted' jsme konečně ve svém, v kryji Karla Čapka, kousek od Dobříše. Z okna koukám na Kozí hory. Předtím jsme bydleli v nouzovce l+l plus plíseň v Mníšku pod Brdy a jen snili o tom, že se jednou naše bytová situace vylepší.

Zmínila jste před chviličkou vdovu... Psalo se, že Ivanka Rubešová v Rodinných poutech přijde o právníka Richarda Sýkoru. Co je na tom pravdy?

Já vám to ani prozradit nemůžu. Jen vám potvrdím, že Ivanku čekají hodně perné časy. Ale ona je zvládne.

Nechala jste si ještě nějaké pracovní závazky kromě Rodinných pout, třeba v Dejvickém divadle, kde jste v angažmá?

Vrátila jsem se do dvou představení, konkrétně to jsou Bratři Karamazovi a Love story. Zkoušet budu možná od ledna. Skoro by se tam vyplatilo zřídit dětský koutek s hlídáním, protože je nás hereček na mateřské víc. S Janičkou jsem seriál Rodinná pouta začala natáčet šestého srpna. Janinka hraje Ivančina chlapečka Štěpánka. Díky tomu máme doma už docela slušnou zásobičku modrých věcí. Naše Andrejka říká: "Tak si porodíme chlapečka."

Co vy na to?

A proč ne?

 Jana Divišová

Foto-Marie Votavová 

 

Kontakt

Zdeňka Žádníková
V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat. Položky označené * prosím vyplňte. Děkuji
Zadejte prosím své jméno!
Zadejte prosím svůj e-mail!
Zadejte svůj telefon
Napište svou zprávu!

Sociální sítě

Odkazy

Vyhledávání