Mám dítě pracanta


Seriálová Ivanka Rubešová  porodila, herečka Zdeňka  rovněž Poslední týdny před  porodem žila ve fofru, ale  zvládala. Má druhou dceru  Janu a od srpna je zpět v ateliérech... Náš rozhovor  ale vznikl ještě v klidu  nového domova, kam nás  herečka pozvala pár týdnů  po porodu.

Jak se cítíte? Úpíte - a s vámi rodina - nad  náladami šestinedělí?


Jsem učebnicová. První týden euforie, druhý týden koktejl. Ale teď už je to v pohodě.  Od okamžiku, kdy se hormony vyrovnaly,  nálada v táboře se vylepšila. Nestihla jsem si  prakticky před porodem odpočinout, tak mi  to organismus dal následně pocítit...

Svou druhou dceru jste přivedla na svět ve  fotbalovém ovzduší...


No, v sobotu, kdy jsme pozdě večer odjeli do  porodnice, se hrál zápas Ghana-Česko. Ten  den se také konala svatba naší kamarádky  v Plzni a my se na ni vypravili. K mé radosti  se tam sešla velká koncentrace těhotných. Já byla ovšem první na řadě. Na  zápas se svatební veselí přerušilo a všichni muži na dvě hodiny přestali vnímat svět. Miminko vydrželo trpělivě  všechno - drápání se na kopec k místu svatby, obřad, fotbal, rozbalování svatebních  dárků...
A pak usoudilo, že jeho loajalita má  své meze, a vyrazilo na svět. A my rychle do  Prahy. Ještě na sále můj muž s panem dok-torem zaujatě hodnotili fotbalovou katastrofu. Já mezitím povila druhé mrně.

Dokonce s podporou homeopatik. To slyším, přiznám se, poprvé.


Já taky. Homeopatika jsou poměrně sporná  oblast léčby. Seznámila jsem s ní, když starší dcera Andrea marodila. Měly jsme štěstí  na paní doktorku Dolejšovou, předsedkyni  homeopatické komory, která si nás vzala do  péče. Málokdo ví, že před vznikem farmaceutického průmyslu se například Velká Británie a Indie celé léčily homeopaticky. Já  osobně s nimi mám také dobrou zkušenost.  To jsem ocenila při natáčení Pout, v prvních  měsících těhotenství. Bylo mi na place pravidelně špatně, potřebovala jsem pracovat...  a paní doktorka Dolejšová opět pomohla.  Přesněji řečeno Nux vomica šestkrát denně  a bylo po nevolnostech. Mám to vyzkoušené na několika matkách a své feně, pravila  tehdy paní doktorka. Na to asi nikdy nezapomenu.

A pomohly?


Ano. Dala mi brožurku Homeopatie v porodnictví a já si podle ní namíchala takový  speciální koktejl do vody. A musím říct, že  bolesti byly šedesátiprocentní. Možná zabrala i víra, která uzdravuje známé pořekadlo, ale bylo to každopádně k dobrému. 

Co na to váš porodník?


Informovala jsem ho předem. Primář Chmel  jen čekal, s čím zase přijdu. Andreu jsem  chtěla hned po porodu položit do kyblíku  s teplou vodou... pak osušit v červeném ručníku... atd. Tenkrát nehnul brvou a řekl, že  pokud bude vše v pořádku, udělá, co v rámci kliniky a sálu půjde. Samozřejmě bylo  všechno jinak a já byla ráda, že je o Andrejku postaráno. Teď jen poznamenal, že pokud  si nepřinesu vlastní kapačku s Dolsinem, tak  ať si dělám, co chci.

A Janička bude, jak jsem pochopila, s vámi natáčet...


Bude hrát mého televizního syna Štěpánka.  Jana je o dva dny starší než podle scénáře  on a modré dupačky jí budou slušet. Bude to  krásnej kluk. Produkce Etampu nám v ateliérech udělala pokojíček... Mám úžasnou  paní, která nám pohlídala Andrejku, když  bylo potřeba. Svoje děti má odrostlé a naše bere jako vlastní. Samozřejmě nám  pomáhá i manželova maminka. Moje druhá dcera Janinka vydržela
v břiše tempo natáčení, dostavbu rodinného domku a v šesti týdnech začne točit. Jeto  pracant.

Do divadla se vrátíte? 


Zpočátku asi jen do  jednoho nebo dvou  představení. V Dejvicích je teď "zamiminkováno", je hodně
záskoků a netěhotné hrajou skoro denně.  Vrátím se hodně brzo a doufám, že to divadlu pomůže. Zkoušet v nejbližších měsících zatím nebudu, to by se prostě nedalo  zvládnout a já už nechci být uhoněná.

Úděl pracujících matek je zkrátka pořád  nezáviděníhodný...


Je. Zrovna nedávno jsme si s kolegyněmi  v Dejvickém divadle říkaly, že by se divadlu  vyplatilo cosi jako školkojesle. Je nás tam  teď hodně s miminky a sladit mateřské povinnosti se zkouškami a hraním je velmi náročné. Nemáte-li vedlejší příjem nebo obě  babičky, nelze s tím nic dělat. Protože celodenní paní na hlídání nezaplatíte. Je to aktuální téma našich divadelních hovorů.

Vy máte kliku, že manžel má pochopení i pro brzký návrat do ateliérů, ne?


Ano. Smířil se s tím. Když sestry Bártů zavolaly, jestli se mnou mohou počítat do nových dílů a srpnového natáčení, Radek první řekl - jasně, vezmi to. Nikdy to bez něj  neřeším. A jeho podpora je skvělá.
Podobný vztah mám vlastně i se svým otcem. Když byly Andrejce tři měsíce, zavolal  mi a řekl - kdy už začneš něco dělat? Což je poměrně vtipné, obvykle prarodiče domlouvají dcerám, aby se nehnaly do práce. Já to měla na talíři přesně obráceně.  Rozumíme si. Moc ráda bych z něj udělala dědečka na plný úvazek s plnou penzí  a bydlením, ale zatím úspěšně vzdoruje. 

Překvapíte něčím diváky jako Ivana  třetí řady?


Myslím že ano. Lecčíms. Moje rodinná linie bude velmi zajímavá,  dramatičtější.

Také se úplně vyměnila výrobní firma a celý štáb.


Ano. ProTV vystřídá Etamp. A je to dobře. Pana Bílka z Etampu znám, profesionál každým coulem. První, co udělali v mém  případě, bylo, že za mnou po porodu přijeli  s růžemi a s návrhy, co a jak bude! Noblesu  a úroveň považuju za nezbytnou, ta přece  patří k profesionalitě...

Původní produkční firma se možná podepsala i na menší sledovanosti druhé řady,  ne?


Těch faktorů bylo víc. Samozřejmě proti běží Ordinace, jde o bohatost prostředí, exteriéry, styl natáčení a promo - to je velmi důležitá součást vysílání. Musíte se o seriál  starat, mluvit o něm, připomínat ho při jiných příležitostech... Chce to péči. Ale je  pravda, že taky obsazení dělá své.

Na jak dlouho máte smlouvu na třetí řadu? 


Na rok.

Jiné nabídky mezitím nebyly?


Byly. Dvě. Nebudu to rozvádět, ale Prima přišla s třetí řadou jako první a pro mě je dané  slovo závazné. Je každopádně příjemné vědět, že Ivana není jedinou škatulkou v mé  profesi.

Bydlíte v novém domě poblíž Dobříše. Jak  vás berou místní? Máte protekční tmavé  pečivo a svíčkovou?


Máme skvělé vztahy. A to je velká výhra. Někdy mám pocit, že naše Andrea ani nebydlí  doma. Protekční pečivo ani maso nemám,  ale jednou po mně chtěla paní prodavačka  podpis na fotky pro své dva syny: Víte, kolik  jim bylo? Osmnáct a šestnáct! Moje ego bylo polichoceno to vám teda řeknu. Věkové  kategorie, které sledují seriály, jsou nevyzpytatelné...
Jana Podskalská





Kontakt

Zdeňka Žádníková
V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat. Položky označené * prosím vyplňte. Děkuji
Zadejte prosím své jméno!
Zadejte prosím svůj e-mail!
Zadejte svůj telefon
Napište svou zprávu!

Sociální sítě

Odkazy

Vyhledávání