Autor  fitMAMI 12. 05. 2016 Zajímavosti

Herečku Zdeňku Žádníkovou Volencovou jsme vyzpovídali na téma hubnutí po porodu, cvičení nebo vztah ke sportu. Maminku tří dcer a nejmladšího syna můžete v současnosti vidět hned v několika hrách z repertoáru Dejvického divadla (například Muž bez minulosti, Zimní pohádka, Racek), je autorkou pohádkové knihy pro děti i rodiče (Ve znamení motýla) a knihy poezie (Hra na anděla) a zároveň také zakladatelkou Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové, který mimo jiné nechal vyzdobit krásnými nástěnnými malbami dětská oddělení již několika nemocnic.

Zadnikova deti1

 

Program fitMAMI je zaměřený na maminky s malými dětmi, propaguje pohyb na čerstvém vzduchu, aby byly maminky v dobré kondici. Jak jste se dostávala Vy zpátky „do formy“ po narození Vašich dětí? A byl nějaký rozdíl v tom, jestli to bylo po prvním dítěti nebo po tom posledním?

Bohužel nejsem typ, co opouští porodnici a dopne džíny. Naopak, nedopnu je ani po půlroce. A je to NAPROSTO normální a v pořádku. Zato dlouho a dobře kojím :-), což je myslím podstatnější. Jak pro mimčo, tak pro mne. Mezi dětmi mám rozestup 11 let a po prvních dvou dětech jsem neměla žádný problém s návratem do původního „stavu“. Trvalo to zhruba rok. Zuzku a Jiříka jsem měla v 37 a 39 letech a „rekonvalescence“ zabrala roky dva. Vyšší věk znamená vyšší zátěž organismu a delší dobu návratu.

Musela jste někdy držet dietu, případně dietu „po dítěti“? Co pro Vás bylo nejtěžší a co Vám nejvíc pomohlo ji zvládnout?

Musela jsem korigovat chuť na sladké v těhotenství a v době kojení. Řešila jsem to ovocem a malým množstvím 70% čokolády.

Jste velice aktivní a pracovně vytížená maminka čtyř dětí. Máte nějaký fígl, jak zvládat nečekané krize?

Omlouvám se, ale nemám. Krize jsou tu od toho, že nás mají něčemu naučit, tak se snažím o jejich prevenci a pokud už něco dorazí, tak lapám po dechu jako všechny ostatní maminky světa...

Dočetla jsem se, že jste mívala blízko k posilování a kulturistice. Jaký je Váš vztah ke sportu dnes? Který je Váš nejoblíbenější a jak často si na něj najdete čas?

V současné době chodím na pilates, kvůli zádům, která dostala zabrat... A chodím běhat do lesa.

V dnešní době tráví větší děti hodně času s tablety, mobily, venku na vzduchu je zas tak často není vidět. Co víc „letí“ u Vás doma, kolo nebo počítač? Motivujete nějak děti k pohybu a sportování?

Naše děti nemají svůj počítač, používají můj nebo manžela, pokud něco potřebují, máme tak kontrolu nad obsahem. Tablet používají na natáčení svých vlastních pohádek, což bude jednou fajn vzpomínka.
Bydlíme na vesnici, takže jakmile zasvítí sluníčko, děti jsou v čudu. Holky chodí na tenis, Jana navíc na společenské tance, ve vesnici chodí na házenou, v létě jsou naložené u kamarádů v bazénu... Andrejka jezdí na kola po trekách. Letos objevila krásu běžkování. Ještě zbývá naučit na kole a na lyžích druhou polovinu dětí...

Když se žena chce realizovat také jinak než péčí o děti a domácnost, přináší to s sebou podle Vás nějaké ústupky, oběti? Ať už jde o méně času na jedno nebo druhé, nebo třeba výpomoc někoho dalšího a nutnost přiznat si, že přece jen všechno sama zvládat nemusím. Je potřeba se za něco z toho před okolím stydět, anebo to prostě přijmout jako fakt?

Občas aspiruju na superženu za cenu velké únavy. V březnu jsem se vrátila do práce na plný úvazek a dala si inzerát na hospodyni. Myslím, že tím jsem odpověděla na vaši otázku.

Jaké je nejoblíbenější „zdravé“ jídlo Vaší rodiny, a jaké naopak to „méně zdravé“?

Palačinky z kukuřičné mouky a rýžového mléka... A občas přehlídnu smažák.

zadnikova divadlo

zadnikova serial

Otázky připravila fitMAMInka Daniela Stilzová

Článek zde.

Kontakt

Zdeňka Žádníková
V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat. Položky označené * prosím vyplňte. Děkuji
Zadejte prosím své jméno!
Zadejte prosím svůj e-mail!
Zadejte svůj telefon
Napište svou zprávu!

Sociální sítě

Odkazy

Vyhledávání