01.09.2009

Historicky první ročník Biodožínek v Plzni se uskuteční v neděli 6. září 2009 v areálu pivovaru Purkmistr (Selská náves 2, Plzeň-Černice). Zahájeny budou herečkou Zdeňkou Žádníkovou Volencovou v 10 hodin. Ukončeny budou kolem 18 hodiny. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s Excellent Plzeň a pivovarem Purkmistr. Finančně je podpořil Nadační fond Zelený poklad v rámci projektu „Nebojte se biopotravin“.

Proč BioDožínky?
Dožínky byly tradičně oslavou ukončení sklizně (žní) a poděkováním „vyšším“ silám za dobrou úrodu, při kterých nechyběl bohatě prostřený stůl, hudba, zábava. „Biodožínky v Plzni budou oslavou ekologického zemědělství a produktů z něj pocházejících. Představí se na nich desítky pěstitelů, výrobců, prodejců, kteří vyrábí nebo obchodují s biopotravinami i dalšími produkty v biokvalitě“, vysvětluje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Plzeňské Biodožínky jsou součástí kampaně Měsíc biopotravin (www.mesicbiopotravin.cz).

Biodožínky nabídnou více
Návštěvnici si budou moci bioprodukty (zeleninu, pečivo, masné i mléčné výrobky, oblečení, kosmetiku) koupit i ochutnat. Na místě uvidí také kuchařskou show na téma vaříme z biopotravin. Připraveny budou i besedy o ekologickém zemědělství, biopotravinách nebo Fair Trade produktech. Ty bude možné na místě koupit i ochutnat. Pro děti budou připraveny ekovýchovné aktivity i soutěže.
Restaurace pivovaru Purkmistr pro návštěvníky Biodožínek připravila v Plzeňském kraji ojedinělé menu sestavné z biopotravin. „Podávat se bude například Bramborová polévka s jáhlami, Grilovaná zelenina s bylinkovou polentou a extra virgin olivovým olejem nebo Farmářské kuře s pečenými brambory a červenou cibulí“, vysvětluje šéfkuchař restaurace Purkmistr Václav Pach.

Ekologickému zemědělství se daří
Ekologické zemědělství je i přes finanční a ekonomickou krizi na vzestupu. V roce 2008 dosáhl maloobchodní obrat s biopotravinami v České republice 1,8 miliardy korun a oproti roku 2007 vzrostl o 510 milionů korun, tedy o 40 procent. Průměrně utratí Češi za rok za biopotraviny 176 Kč na osobu. Nejčastěji nakupují biopotraviny v supermarketech a hypermarketech (podíl 72 % na obratu). Výrazně vzrostl obrat v gastronomických provozech, a to o 66 % (11 miliónů Kč). Pravidelně kupuje biopotraviny 4,8 % spotřebitelů, nepravidelně 27,9 % (zdroj: Greenmarketing, www.greenmarketing.cz). „Biopotraviny se stále silněji prosazují v osobním i veřejném stravování. Roste i segment výrobků z biobavlny, certifikované přírodní kosmetiky atd. Tento trend by měla zmíněná ekonomická krize zbrzdit jen nepatrně, spíše vůbec“, dodává Popp.

Více informací o akci najdete zde:
http://envic-sdruzeni.cz/biodozinky

Kontakt

Zdeňka Žádníková
V případě jakýchkoliv dotazů mě neváhejte kontaktovat. Položky označené * prosím vyplňte. Děkuji
Zadejte prosím své jméno!
Zadejte prosím svůj e-mail!
Zadejte svůj telefon
Napište svou zprávu!

Sociální sítě

Odkazy

Vyhledávání